Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Prosecco

Prosecco is zowel de naam van een Italiaanse mousserende wijn als van de witte druivensoort waar deze wijn van gemaakt wordt.

De wijn

Prosecco wordt koud gedronken en is goed bruikbaar als aperitief of bij vis of salade. Net als de Spaanse cava wordt prosecco vaak als alternatief voor champagne gebruikt. Prosecco heeft echter een heel andere smaak en karakter dan bijvoorbeeld een champagne. Prosecco is altijd jong, levendig, fruitig en fris, waar champagne vaak wat volwassener is door de langere tijd die een tweede vergisting op fles in beslag neemt.

De meeste prosecco's zijn van de variant spumante. De frizzante prosecco met een wat lagere koolzuurdruk (ook wel vino frizzante of vino gentile genoemd) zijn vooral populair voor de export omdat deze in Nederland en in Duitsland tegen het lage accijns tarief mogen worden ingevoerd. De fles volstaat meestal met een stevige kurk met het bekende touwtje (spago) eromheen. Een kroonkurk als afsluiting wordt ook wel toegepast bij frizzante-wijnen. Het alcoholpercentage van deze prosecco's ligt vaak rond de 10 à 11 procent.

Het grootste deel van de productie van prosecco is de betere variant spumante. Deze ondergaat een langere tweede vergisting dan frizzante. Hierdoor heeft deze een wat hogere koolzuurdruk en wat meer mousse. De flessen zijn sterker en de afsluiting is voorzien van een metalen vlechtwerkje (muselet) zoals ook bij champagneflessen.

Een andere variant zijn de prosecco spento en de prosecco tranquillo. Dit zijn prosecco's zonder koolzuur en deze worden nauwelijks buiten Italië verkocht.

Cartizze prosecco is de duurste prosecco die er is.

De wijn wordt ook in mixdrankjes en cocktails gebruikt. Zo is het het hoofdingrediënt van de spritz en de Bellinicocktail. Ook wordt het nog wel eens als vervanging van champagne gebruikt in de mimosacocktail

Sorteer op
 • Prosecco Spumante
  Prosecco Spumante
  € 11,95
 • Prosecco DOC Treviso
  Prosecco DOC Treviso
  € 12,95
 • Maldini DOC. Veneto Prosecco Vino Frizzante.
  Maldini DOC. Veneto Prosecco Vino Frizzante.
  € 8,95
 • BELLUSSI Prosecco DOC
  BELLUSSI Prosecco DOC
  € 9,95
 • BELLUSSI Cuvee Prestige VSQ Brut 0,75 ltr
  BELLUSSI Cuvee Prestige VSQ Brut 0,75 ltr
  € 12,95
 • Farina Prosecco Spumante Extra Dry
  Farina Prosecco Spumante Extra Dry
  € 12,50
 • Bottega rose gold
  Bottega rose gold
  € 23,95
 • BOTTEGA GOLD
  BOTTEGA GOLD
  € 23,95
 • BOTTEGA WHITE GOLD
  BOTTEGA WHITE GOLD
  € 23,95
 • BELLUSSI CUVÉE PRESTIGE BRUT 150 cl
  BELLUSSI CUVÉE PRESTIGE BRUT 150 cl
  € 28,95

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.