Een vuistregel is dat drie maal in de tien jaar de oogst zo goed bevonden wordt en na proeverijen de wijn er zo uitspringt ten opzichte van andere jaren dat het jaar door de IVDP (Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto) tot vintage portjaar verklaard wordt. Ieder porthuis is vrij om, ook in niet benoemde vintagejaren, port aan te bieden aan de IVDP om te laten testen. Wanneer deze aan de strenge kwalificaties voldoet kan het zijn dat dit porthuis voor deze wijn ook het label vintage port mag gebruiken. Veelal gaat het hier om een zogenaamde Single Quinta Vintage Port.

De vintage ports worden maximaal drie jaar in eikenhouten vaten bewaard. Ze worden dan zodanig gebotteld dat ze verder op fles kunnen rijpen en een depot/droesem vormen in de fles. Het is dan ook aan te bevelen om de port zo te decanteren dat het bezinksel achterblijft in de fles alvorens te serveren. Een typisch Portugees gebruik is om na het decanteren van een fles vintage port de fles weer te vullen met een beduidend minder rijke ruby port. Deze port zal op deze manier ook meer 'body' krijgen. Het etiket van de vintage port moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden. Het bijzondere karakter van vintage port vereist voorafgaand aan het drinken een zorgvuldige behandeling. De fles dient voor het openen minstens 24 uur rechtop te hebben gestaan om zeker te zijn dat het depot op de bodem van de fles is neergeslagen. Decanteren in een karaf dient een aantal uren voor consumptie te gebeuren waarbij een hoeveelheid van één tot twee glazen in de fles moet achterblijven om zeker te zijn dat geen depot met de wijn meekomt. Hierbij kan onderstaande tabel als richtlijn worden gebruikt:

een port van 7 jaar of minder: 10 - 12 uur van tevoren decanteren,een port van 8 - 15 jaar oud : 8 - 10 uur van tevoren decanteren,een port van 16 - 25 jaar oud: 6 - 8 uur van tevoren decanteren,een port van 26 - 35 jaar oud: 4 - 6 uur van tevoren decanteren,een port van 36 - 45 jaar oud: 3 - 5 uur van tevoren decanteren,een port van 46 - 60 jaar oud: 2 - 3 uur van tevoren decanteren,een port van 60 jaar oud: 1 - 3 uur van tevoren decanteren.

De drinktemperatuur is circa 18 °C. Vanwege het relatief lage tanninegehalte van vintage port oxideert deze relatief snel. In de praktijk betekent dit dat vintage port binnen 48 uur gedronken dient te worden, waarna de kwaliteit merkbaar minder wordt.

Omdat vintage port zeer lang bewaard kan worden, kan het voorkomen dat de kurk in zeer slechte staat verkeert. Om toch de port goed open te kunnen maken, is er een methode ontwikkeld met behulp van een zogenaamde porttang. De tang wordt verhit totdat deze roodgloeiend is. Vervolgens wordt de tang enige tijd om de hals (onder de kurk) geklemd om deze hals vervolgens te koelen met een zeer koude natte doek. De hals breekt dan op de plaats van de verhittin

Sorteer op
 • Kopke Vintage 1999
  Kopke Vintage 1999

  1999 Kopke Vintage portPorts zonder vermelding van oogstjaar zijn samengesteld uit ports uit verschillende oogstjaren. Een vintageport is afkomstig uit een enkel oogstjaar. Deze port rijpt doorgaans 2 jaar in eikenhouten vaten…

  € 54,95
 • Krohn Vintage 2011
  Krohn Vintage 2011

  Krohn Vintage 2011:

  WijntypePort
  Jaar2011
  SmaakFruitig met een lange, aangename afdronk
  DruivenrasDiverse druivensoorten van oude wijnstokken
  KleurDiep rode kleur
  GeurEen krachtig, fruitig aroma Enorme concentratie, extractie en…

  € 36,05
 • Krohn Vintage 2003 Port 0,75 Liter
  Krohn Vintage 2003 Port 0,75 Liter

  KROHN VINTAGE 2003 PORT 0,75 LITER:

  Serveren en proeven
  Proefnotities: Volle krachtige port met een enorme concentratie, extractie en een krachtige aroma en daardoor potentie om te ouderen.
  Korte omschrijving: Volle, krachtige…

  € 42,95
 • Kopke Vintage Port 2003
  Kopke Vintage Port 2003

  KOPKE VINTAGE PORT 2003:Vintage port staat aan de top van de porthiërarchie. Het is een product van één uitzonderlijk jaar en altijd afkomstig van de allerbeste wijngaarden. Goed bewaarde vintage Ports behoren tot de oudste…

  € 38,95
 • KOPKE PORT VINTAGE 2005
  KOPKE PORT VINTAGE 2005

  KOPKE PORT VINTAGE 2005:Vintage port staat aan de top van de porthiërarchie. Deze Kopke Vintage Port is afkomstig uit het jaar 2005 en van de allerbeste wijngaarden.

  Vintage port staat aan de top van de porthiërarchie. Het is…

  € 38,95

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 SLIJTERIJ WIJNHANDEL KUIJPERS | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.