Australië is zich gaan onderscheiden als één van de toonaangevende wijnlanden. Met behulp van moderne wijntechnieken zijn de Australische wijnmakers er in twintig jaar in geslaagd om succesvolle fruitige en aromatische wijnen produceren.

Australisch klimaat

De grote hitte en droogte maakt wijnbouw in het grootste deel van Australië onmogelijk. De wijnbouw die plaatsvindt in het zuidwesten en zuidoosten is mogelijk vanwege irrigatie en het gematigde klimaat.

Wijngebieden in Australië

Het grootste deel van de Australische wijnen is afkomstig uit de drie staten New South Wales, Victoria en South Australia. De drie staten vallen samen onder de noemer South Eastern Australia, met als nationaal wijncentrum de stad Adelaide. Kwalitatief goede wijngebieden zijn te vinden in onder andere: Hunter Valley in New South Wales, Yarra Valley en Mornington Peninsula in Victoria, Barossa Valley, Eden Valley, Clare Valley, Adelaide Hills, McLaren Vale, Padthaway en Coonawarra in South Australia.

Een kwalitatief goede wijnstreek in het zuidwesten van Australië is Margareth River.

Druivenrassen voor Australische wijnen

Australië produceert voornamelijk varietal-wijnen, wijnen van één druivenras, waarbij de naam de druif prominent op het etiket aanwezig is. Daarnaast zijn er blends van twee druivensoorten.
De shiraz is de druif van Australië. De Australische shiraz is in genetisch opzicht identiek aan de syrah, maar de shirazwijn is compleet anders dan de klassieke syrahwijnen uit het Rhonegebied. De shiraz heeft een geheel eigen karakter, met de nadruk op rijp fruit. De "Penfolds Grange", de beroemdste wijn van het land, laat zien over wat voor structuur een top Shiraz kan beschikken. Australië heeft naast de shiraz ook veel cabernet sauvignon. Hier geldt tevens voor dat de topwijnen over een enorme kracht en diepgang beschikken. Een blend van de shiraz en de cabernet sauvignon is typisch Australisch. Een andere interessante Australische wijn is Pinot Noir. De Pinot Noir komt uit de minder warme streken van Australië waar de temperaturen aan die van een Europees gebied als de Bourgogne doen denken.
De chardonnay neemt een prominente plaats in bij de witte druiven. Tegenwoordig wijst de trend van de Australische chardonnay in de richting van zuren en mineralen, minder alcohol en beter geïntegreerd hout. Vroeger stond de chardonnay gelijk aan rijk, tropisch en oaky. Ongewoon bij de aanplant van de witte druivenrassen zijn de semillon en de riesling. Van beide druivenrassen worden droge wijnen en edelzoete wijnen gemaakt. De wijnen zijn vaak van een verrassend goede kwaliteit met een even verrassend rijpingspotentieel. In Australië was de sauvignon blanc tot voor kort maar mondjesmaat te vinden, maar daar begint verandering in te komen. Verder zijn de likeurachtige dessertwijnen van muskaatdruiven een specialiteit uit het verleden van Australië. Ze zijn intens van smaak en ideaal voor de liefhebbers van zoete wijnen.

Techniek

In Australië kom je vrijwel nooit een slechte wijn tegen. Alle Australische producenten hebben de beschikking hebben over perfect gerijpt fruit, ook in de relatief koele regio's en hun techniek staat op een zeer hoog peil. De techniek is zo goed dat Australiërs als kenners in tal van landen, onder andere Frankrijk, aan het werk zijn. Ze werden flying winemakers genoemd, een term die als vast onderdeel aan het internationale wijnjargon toegevoegd is.

Sorteer op
 • McPherson Pinot Grigio
  McPherson Pinot Grigio

  MCPHERSON PINOT GRIGIO:Over deze wijn

  Een eerbetoon aan Bella McPherson, haar vastberadenheid en haar grillige karakter, die tot uitdrukking komen in deze expressieve en weelderige pinot grigio.

  Afkomstig uit de wijngaarden in…

  € 6,95
 • MCPHERSON SHiraz
  MCPHERSON SHiraz

  MCPHERSON SHiraz:

  Over deze wijnVernoemd naar eigenaar Andrew McPherson, een kleurrijk figuur die een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Australische wijnindustrie. Andrew zijn grote liefde, naast zijn vrouw…

  € 6,95

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 SLIJTERIJ WIJNHANDEL KUIJPERS | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.