spanje.jpg

Spanje heeft met meer dan een miljoen hectare wijngaard, het grootste wijngebied van de hele wereld. Toch is Spanje slechts nummer 3 op de lijst van de grootste wijnproducerende landen. Dit is te wijten aan het klimaat in het zuiden van het land, waardoor er een grote droogte heerst. Toch ligt juist hier in het zuiden het grootste wijngebied: La Mancha

 

Belangrijkste wijngebieden

In het noorden:

Rioja

De grootste en belangrijkste wijnstreek van Spanje. De meest voorkomende druivensoort is de tempranillo,verder aangevuld met soorten als: garnacha, mazuela en de witte viura. Rioja is het eerste gebied in Spanje dat in 1925 een D.O. status verwierf. In 1991 werd deze status verhoogd naar D.O.C. en dit was ook de eerste regio met deze status.

Navarra:

Dit gebied grenst aan de Rioja. Je vind er dezelfde soorten, maar ook buitenlandse rassen.

Ribero del Duero:

Dit vertalen we als aan de andere kant van de oever. Dit gebied heeft zich sterk ontwikkeld en heeft Spanje als wijnland op de kaart gezet met de Vega Sicilia.

Somontana

Een gebied dat erg in opmars is. Het is maar klein, echter zeer modern. Er worden kwalitatieve witte en rode wijnen geproduceerd.

Midden Spanje en aan zee

La Mancha:

Dit is een oud gebied dat vooral bekend is om zijn witte wijn airén. Hiervan werd ook brandy gestookt. Tegenwoordig worden er ook rode en witte wijnen geproduceerd. In het zuidelijk deel van La Mancha ligt Valdepeñas, dat onder eigen naam wijnen op de markt brengt.

Catalonië:

In de streek, rondom Barcelona, worden diverse mousserende wijnen gemaakt. Dit is de champagnestreek van Spanje. De meest bekende hiervan is cava. Die wordt gemaakt uit witte druiven zoals: macabeo en chardonnay.

Jerez

Maar de streek die van oudsher zorgt dat we Spanje als wijnland zien is de Jerez-Xeres, want hier groeien de palominodruiven, waaraan de wereldberoemde sherry zijn roem dankt. Er is geen andere Spaanse wijn met zoveel gezichten dan de befaamde dessertwijn. Sherry kan donker, goudkleurig of helemaal helder zijn. Er zijn zowel zoete als zeer droge soorten.
Spaanse sherry’s worden nog altijd opgeslagen in houten vaten en hierdoor krijgt de wijn zijn unieke karakter.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 SLIJTERIJ WIJNHANDEL KUIJPERS | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.