Gedestilleerde drank (ook: gedistilleerde drank, vaak kortweg gedistilleerd genoemd) is een alcoholische drank verkregen door destillatie uit gefermenteerde landbouwproducten.

Gedestilleerde dranken hebben een alcoholpercentage van minimaal 15% bij kamertemperatuur. Door het scheiden van de diverse kookpunten van het destillaat worden eventuele verontreinigingen uit het eindproduct gescheiden, zodat men een vloeistof overhoudt die geschikt is voor consumptie.

Het onderscheid met sterkedrank is dat daar ook alle versterkte bieren en wijnen onder vallen met een alcoholpercentage van 15% of meer, en ook met gedistilleerd bereide dranken zoals advocaat en likeur. Gedestilleerde dranken zijn dus alle alcoholhoudende dranken verkregen door destillatie. Bier en wijn worden niet volgens een destillatieproces bereid, maar alleen door vergisting.

Hoe wordt 'gedistilleerd' gemaakt:[1]

  1. granen
  2. beslag
  3. vergisting
  4. destilleren van moutwijn:
    1. ruwnat (voorloop met verontreinigingen)
    2. bestnat
    3. enkelnat (naloop met de laatste verontreinigingen)
  5. destillatie:
    1. moutwijn (46 - 48%)
    2. graanalcohol (96%)
  6. destilleren van kruidendestillaten

De moderne destillateurs maken nog volop gebruik van klassieke ketels

Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.