Californië is veruit het bekendste wijnbouw gebied waar 90% van alle Amerikaanse wijn vandaan komt. Het gebied is onderverdeelt in zes districten North Coast, Humboldt, Sierra Foothills (goudzoekers gebied), Central Coast, Central Valley en de South Coast. De staat Californië in de Verenigde Staten, beter bekend als 'the Golden State' vanwege het feit dat in deze staat in 1848 voor het eerst goud werd gevonden.De wijngebieden zijn over de hele staat verdeeld en strekken zich uit vanaf San Diego in het zuiden, dicht tegen de grens met Mexico tot aan Mendocino, circa 150 kilometer noordelijk van San Francisco en lopen vanaf de Pacific kustlijn, over de Central Valley, tot aan de Sierra Nevada regio.

Zoals zoveel dingen pakken de Amerikanen ook de wijnbouw groots aan. De omvang van de wijngaarden is daarvan al een goed voorbeeld. De meeste technische ontwikkelingen, zoals nieuwe vinificatietechnieken en mechanisatie van de oogst worden in Frankrijk uitgevonden, maar in Californië op grote schaal uitgevoerd. Het niveau van de wijnen varieert van eenvoudig tot zeer hoog.Californische wijnen staan bekend om de constante, hoge kwaliteit. 

Bodem & Klimaat

De bodemsamenstelling is zeer gevarieerd en over het algemeen erg poreus. Het klimaat in Californië is zonnig, warm en droog, gevolgd door koele nachten: een ideaal klimaat voor de aroma’s van de druiven. De staat noemt zich ook wel de Sunshine Estate en de wijngaarden die dicht bij de kust liggen profiteren van de verkoelende invloed van de Stille Oceaan. Deze afkoeling wordt of veroorzaakt door mist of door de wind.

De wijnen

De meest voorkomende druivensoorten zijn de Europese Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Colombard, Chenin Blanc en de Sauvignon Blanc. Ook komt de Zinfandel veelvuldig voor, deze wordt algemeen beschouwd als Amerika’s eigen druif. Californische wijnen staan bekend om de fruitige smaak.

In Californië is de Zinfandel, op de Cabernet Sauvignon en California Red, de meest geplante rode druivensoort.

De Zinfandel wijnen variëren van licht, fruitig tot en met stevig rood met veel peper en kruiden tonen. De "Zin", zoals de Amerikanen de Zinfandel noemen, wordt vaak als 'blend' gebruikt in combinatie met andere druiven.

Californië kan onderverdeeld worden in vijf (belangrijke) wijngebieden.

Northern California Coast

In deze kustregio vinden we een gebied met redwood bossen, een woeste kustlijn, snelle rivieren en vruchtbare wijngaarden. Hier bevinden zich de wereldberoemde wijnstreken van Mendocino, Napa en Sonoma.

Mendocino County

De meeste wijngaarden in Mendocino liggen op zonovergoten heuveltoppen langs de rivieren de Russian en Navarro. Er wordt hier een grote verscheidenheid aan druiven verbouwd, van Syrah, Zinfandel en Cabernet Sauvignon voor de rode wijnen, tot de Riesling en Chardonnay voor de witte wijnen.

Napa County

De zeldzame diversiteit aan microklimaten die het gebied kent, is ideaal voor het verbouwen van druiven. Cabernet en Chardonnay zijn hier de meest verbouwde druiven.

Sonoma County

De meest gebruikte druivensoorten in dit gebied zijn de Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Zinfandel en Chardonnay. Het klimaat in Sonoma wordt sterkt beïnvloedt door de oceaan. Er valt weinig tot geen regen en sneeuw of hagel is er nog nooit voorgekomen.

Central California Coast

Deze centrale kustregio loopt van San Francisco tot Santa Barbara. De meeste wijngaarden liggen hier langs de kust. De gebruikte druivenrassen zijn de Cabernet Sauvignon, Zinfandel en Mourvèdre voor de rode wijnen en de chardonnay, Chenin Blanc en Sauvignon voor wit. Uit dit gebied komen de alledaagse wijnen die zelden boven het gemiddelde uitstijgen. Het gebied bestaat uit de volgende valleien.

Livermore Valley

De bodem van Livermore Valley wordt gekenmerkt door een diepe rotsachtige bodem, die uitermate geschikt is voor het maken van Bordauxstijl wijnen.

Santa Cruz Mountains

Deze wijnstreek ligt op ongeveer 80 kilometer van San Francisco aan de kust. Het gebied kan worden verdeeld in een westelijk deel, richting de Stille Oceanen een oostelijk deel richting de baai van San Francisco. Druiven die hier verbouwd worden zijn, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Chardonnay. Momenteel heeft het gebied circa 50 wijnhuizen.

Monterey County

Het gebied wordt beschouwd als een gunstig gebied voor het verbouwen van druiven vanwege het koele klimaat. De bodem bestaat uit o.a. klei en zand.In dit gebied worden o.a. de volgende witte druiven verbouwd: Chardonnay, Chenin Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris en Riesling. Zinfandel, Pinot Noir en Merlot zijn een paar van de blauwe druiven die verbouwd worden.

San Luis Obispo County

Het gebied is bekend om zijn Zinfandelwijnen.Er heerst een koel klimaat en een bodem met veel zeesediment. Er is circa 8.000 ha wijngaarden met ongeveer 60 wijnhuizen. Wijnhuizen uit andere gebieden hebben gezien wat er in dit gebied allemaal mogelijk is en hebben er al wijngaarden gekocht. Deze streek is dan ook op weg om één van de meest toonaangevende wijngebieden van Californië te worden.De volgende druivensoorten worden in dit gebied verbouwd: Cabernet Sauvignon, Merlot, Zinfandel, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Petit Verdot, Chenin Blanc.

Santa Barbara County

Dit gebied ligt 150 kilometer ten noorden van Los Angeles en is het meest bekend om zijn Chardonnay en Pinot noir.Er heerst in Santa Barbara County een koeler klimaat dan in de meeste gebieden in Californië.

Southern California

Southern California is voornamelijk bekend om zijn zandstranden, attractieparken en filmindustrie. Het is daarom ook bij weinigen bekend dat het gebied een eigen wijnindustrie heeft. De belangrijkste wijnstreek hier is Temecula.

Sierra Nevada

In dit gebied zijn veel overblijfselen van de goudkoorts te vinden. De meeste wijnhuizen, circa 50, zijn familiebedrijven en staan bekend om hun Zinfandelwijnen.

Central Valley

Central Valley ligt tussen de heuvels aan de kust en de westelijke kant van het Sierra Nevadagebergte. De twee belangrijkste wijnstreken zijn Lodi en de San Joaquinvallei en liggen ten zuiden van Scramento.In dit gebied wordt circa 80% van alle wijnen in Californië geproduceerd.De gebruikte druivenrassen in dit gebied zijn de Cabernet Sauvignon, Zinfandel en Mourvèdre voor rood en de Chardonnay, Sauvignon en Chenin Blanc voor wit.

Uit dit gebied komen alledaagse wijnen die zelden boven het gemiddelde uitstijgen.

Sorteer op
  • Brazin Old Vine Zinfandel
    Brazin Old Vine Zinfandel

    Brazin Old Vine Zinfandel:De smaaksensatie
    Heel rijp en krachtig, intens, leer en tabak, pruimen en vijgen, vanille, zacht en verleidelijk, rijp fruit, krentjes en stevigheid, mooi afgerond, kaneel en verleiding. De wijn rijpt…

    € 17,95

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2023 SLIJTERIJ WIJNHANDEL KUIJPERS | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.