Island Whisky

Islands malts worden gemaakt op de Schotse eilanden Arran, Jura, Mull en Skye, allen gelegen ten westen van de Highlands, en de Orkney eilanden in het uiterste Noorden van Schotland. De natuurlijke overdaad aan water, vruchtbare grond en turf vormen hier de ideale "voedingsbodem" voor de productie van whisky.

Officieel zijn de Islands geen apart whiskygebied, maar horen ze bij de Highlands. Toch worden de whisky’s van de Islands vaak wel als een aparte regio behandeld omdat ze een smaak hebben waarin de invloed van de zee herkenbaar is. Door de geconcentreerde geurstoffen in de turf en het water waarmee de distilleerderijen in dit gebied werken, zijn malt whisky’s van de eilanden erg geprononceerd van smaak. Ze hebben een iets sterker turfachtig karakter dan malt whisky’s uit de Highlands.
Vrijwel alle malt whisky's van de Schotse eilanden kunnen lang rijpen. Terwijl wettelijk een lagering van minimaal 3 jaar op eikenhouten vaten vereist is, heeft een eiland-malt meestal 10 tot 12 jaar nodig om zich volledig te kunnen ontplooien. Veel langer komt ook voor. De pakhuizen waar de vaten met whisky worden opgeslagen liggen dicht bij zee. Daardoor wordt het zilte karakter van de malt whisky's van de eilanden vaak nog versterkt.
Arran: Kenmerkend voor de Isle of Arran whisky’s is de mooie balans tussen de krachtige, bijna peperige rokerigheid en de volle, iets zoetige smaak.
Jura:. Isle of Jura produceert een elegante en verfijnde malt, aanmerkelijk minder ruig van karakter dan de single malts van andere eilanden. Dit komt doordat de distilleerketels lange nekken hebben, waardoor het distillaat zuiverder wordt. De 10 jaar oude versie van deze malt whisky zit in een fles met typerende welvingen.
Mull: De malt whisky's van Mull zijn net zo zilt van karakter als andere whisky's uit distilleerderijen aan de Atlantische Oceaan, en daarnaast heel verfijnd.
Skye: De single malts van Talisker zijn pittig van karakter en hebben een zilte smaak.


Enkele Island Whisky’s:

• Arran single Malt
• Scapa Single Malt
• Isle of Jura Single Malt
• Isle of Lewis
• Talisker Single Malt
• Tobermory Single Malt
• Ledaig Single Malt

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Accepteren

Om deze webwinkel te bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.